Kako rešavamo probleme životne sredine?

Upotreba moderne tehnologije dovodi do opšteg progresa društva, međutim, njen razvoj mora biti praćen odgovarajućim merama prevencije, odnosno otklanjanja potencijalno štetnih posledica. Zbog toga je Honda, stalno napredujući u razvoju svoje tehnologije, uvek vodila računa o njenom uticaju na čovekovo okruženje. Od projektovanja proizvoda koji ne zagađuju životnu sredinu, preko procesa proizvodnje koji su takođe „čistiji“, pa do postrojenja za reciklažu i korišćenja materijala koji se lakše razgrađuju u prirodi, Honda u kontinuitetu preduzima niz koraka koji svaki za sebe, ali i u sinergiji, doprinose da se ostvari njen cilj da planeta postane zdravije i sigurnije mesto za život.

Ciljevi razvoja mera zaštite životne sredine su, pre svega, očuvanje zdravlja i života ljudi, a onda i kvaliteta ekosistema, zaštita biljnih i životinjskih vrasta, opšte ravnoteže i ekološke stabilnosti i racionalno i adekvatno korišćenje prirodnih resursa. Razvijajući svoje modele, u svaki njihov deo i funkciju Honda ugrađuje napredna rešenja koja doprinose ostvarenju ovih ciljeva. Motori sa nižom emisijom CO2 i smanjenom potrošnjom goriva i filteri za prečišćavanje izduvnih gasova su postali sastavni deo Hondinih standardnih modela jer je to najbolji način da naša nastojanja sprovedemo u delo.

Korak dalje Honda je otišla stvorivši „zelene“ modele: Civic Hybrid, koji kombinuje snagu benzinskog i elektromotora, Civic GX čija se pokretačka energija stvara iz prirodnog gasa i Insight, globalni hibrid.

Životna sredina

Međutim, naš san je da pronađemo alternativno, „čisto“ gorivo i tehnologiju koja će ga podržavati što će sve zajedno doprineti redukciji štetne emisije i velikom uspehu Honde u borbi protiv globalnog zagrevanja. Prateći izazov je svakako povećanje efikasnosti u potrošnji goriva što je neophodno u sadašnjem vremenu koje karakteriše oskudica prirodnih resursa. Dokaz da smo postigli značajne rezultate i na ovom planu je FCX Clarity, automobil na vodonični pogon koji emituje samo čistu vodu i nema nikakvih štetnih efekata na okolinu. Još važnije je to da je počela serijska proizvodnja ovog automobila i da će uskoro postati svakodnevni prizor na putevima. Mi se ne zadržavamo samo na futurističkim konceptima, već naporno radimo da bi ih sproveli u delo.

Nismo se ni ovde zaustavili. Sledeće čime ćemo se baviti je pronalaženje načina za što efikasnije korišćenje solarne energije i etanola kao pogonskog goriva za naše automobile.

Svesni svog uticaja na globalno okruženje, isporučujući svoje „zelene“ proizvode ljudima širom sveta rešavamo probleme životne sredine. To je naš zadatak i naš cilj.